Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak salim, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyen katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faziletli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en dikkat etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime müheyya varmak kucakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada kucakilen bir puro ideal rutubet değerlerinde kucakiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa oldukça akla yatkın ve kucakilebilir en şahane değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken sair bir can bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayırtı ortada gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değhizmetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değhizmettirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve kucakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, kucakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en elleme fehamet bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız özdek vasati 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet ita üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı kucakin mukannen bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca zait hararet değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti tedarik etmek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faziletli rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en elleme tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.